“KÖYÜMÜZDE RES PROJESİ İSTEMİYORUZ”

Köylüler RES projesine tepkili: Proje üretimin olmadığı alanlara yapılsın
Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı 6 köyün sınırları içerisinde yapılması planlanan ve 10 adet tribünden oluşan Rüzgâr Enerji Santrali’nin bölgede hayvancılık ve arıcılığı olumsuz etkileyecek. Köylüler, RES projesinin bölgedeki hayvancılık ve arıcılığı kötü anlamda etkileyeceği için yetkililerin projeyi gözden geçirmesini talep ediyor.
Mina Marble Mermer Maden Ticaret A.Ş. tarafından planlanan “Paşa Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) Projesi”nin, Dersim’in Pülümür ilçesindeki Seteriye (Dağyolu), Mezra Sılêmanu (Süleymanuşağı), Hacılı, Gocanage (Göcenek), Zımag (Közlüce), Hasangazi köylerinin sınırları içerisinde yapılması planlanan ve 10 adet tribünden oluşan Rüzgâr Enerji Santrali’nin bölgede hayvancılık ve arıcılığı olumsuz yönde etkileyecek.
“ARICILIK KÖTÜ ANLAMDA ETKİLENECEK”
Resmi kayıtlara göre Pülümür’de ilçe tarıma kayıtlı 15 bin arı kovanı olduğunu ifade eden Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yöneticisi Gürol Yılmaz, “130’a yakın aile arıcılıktan yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Pülümür coğrafyasında tarım arazi olmadığı için bu bölgede insanlar hayvancılık ve arıcılıkla geçimini sağlıyor. Dünyanın her yerinde enerjiye ihtiyaç var biz enerjiye karşı değiliz ancak projenin yapılacağı alanlar uygun yerler değil. Hayvancılık ve arıcılığın olduğu bir bölgede böyle bir çalışmanın yapılmasına karşıyız. Proje hayata geçerse rüzgâr üretilecek bir alanda arıcılık kötü anlamda etkilenecek. Rüzgârın olduğu alanda bal verimi olmuyor. Üretimin olmadığı yerlere yapılması gerekiyor. Yetkililere çağrımız projenin gözden geçirilmesidir” dedi.
“KÖYÜMÜZDE RES PROJESİ İSTEMİYORUZ”
Köylerinde RES projesi istemediğini dile getiren Közlüce köyünden Zeynep Erdoğan, “Köyümüzün doğası güzel arıcılık ve hayvancılık yapıyoruz. Ben bu projeye karşıyım, yapılmasın istemiyorum. Yaşam alanlarımızın bozulmasını istemiyorum” diye belirtti.
“DOĞAMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
RES projesinin yaşam alanlarının çok yakınına yapılmak istenmesine karşı çıktıklarını söyleyen Hacılı köyü muhtarı Murat Genç, “Yapılacak RES projesi köyümüzün 1-1,5 km kuzeyinde yer alacak. Köyümüzde herkes arıcılık ve hayvancılık yapıyor. Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için doğamıza sahip çıkmamız lazım. Çünkü doğa yoksa insan da yoktur. Yetkililerin bu projeyi yeniden gözden geçirmesini istiyoruz, insanların yaşayacakları mağduriyetleri çok iyi düşünmeleri lazım” diye konuştu.
Hıdır YILDIZ/DERSİM

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sohbeti Aç
Sizi Dinliyoruz
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?