“Eğitimde Yaşanan Sorunların kaynağı AKP İktidarının Yürüttüğü Politikalardır”

Eğitim-Sen Dersim Şubesi Sekreteri İlhan Öner: Eğitimde yaşanan sorunların kaynağı AKP iktidarıdır
Ekonomik kriz nedeniyle eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiğini ifade eden Eğitim-Sen Dersim Şubesi Sekreteri İlhan Öner, “AKP iktidarının son yıllarda uyguladığı ekonomi politikalarının yol açtığı kriz, eğitimdeki mevcut sorunları daha da derinleştirmiştir” diye belirtti.
2024-2025 eğitim ve öğretim yılı sorunlarla birlikte başladı ancak öğrencilerin sorunları yetkililere yapılan başvurulara rağmen halen çözüme kavuşturulmadı.
Dersim’de ilçelerde taşımalı eğitimin kalkması, ÇEDES projesi, depreme dayanıksız okul binalarında eğitim görülmesi, okullardaki hijyensiz ortam, bazı okullarda öğretmen sayısının yetersiz olması gibi pek çok sorun bulunuyor.
Eğitim-Sen Dersim Şubesi Sekreteri İlhan Öner ile Dersim’de 2024-2025 eğitim öğretim yılında yaşanan sorunlara dair konuştuk.

“EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLARIN KAYNAĞI AKP İKTİDARININ YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKALARDIR”

Dersim’de eğitim ve öğretim yılının pek çok sorunla başladığını belirten İlhan Öner, “Bu sorunların temelinde, AKP iktidarının yürüttüğü ekonomi ve eğitim politikaları yatmaktadır. Son yıllarda uygulanan ekonomi politikalarının yol açtığı kriz, eğitimdeki mevcut sorunları daha da derinleştirmiştir. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, öğrencilerin ve ailelerin eğitimden yeterince faydalanmasını zorlaştırmakta; eğitim, bir hak olmaktan çıkarak, maddi imkânlara bağlı hale gelmektedir. Artan gıda fiyatları ve ekonomik zorluklar, birçok öğrencinin okula aç gelmesine ve yeterli beslenememesine neden olmaktadır. Sağlıklı beslenme, öğrencilerin öğrenme kapasitesini doğrudan etkilemekte, bunun yanı sıra okullarda temiz içme suyuna ulaşmada yaşanan sıkıntılar, öğrencilerin sağlığını ve öğrenim süreçlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Okullardaki temizlik ve hijyen konularında yaşanan sorunlar, sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda psikolojik sağlığı da tehdit etmektedir” diye belirtti.

“EKONOMİK KRİZ, EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRMEKTEDİR”

Ekonomik kriz nedeniyle başta Nazımiye ve Mazgirt ilçelerinde okuyan öğrencilerin sınavlara hazırlanmak için ihtiyaç duydukları kaynak kitaplara ulaşmalarının güçleştiğini vurgulayan İlhan Öner, “Maddi imkânsızlıklar, öğrencileri sınavlara yetersiz kaynaklarla hazırlanmaya zorlamakta ve bu durum mevcut eğitim eşitsizliğini derinleştirmektedir. Bunun yanında, ekonomik krizden kaynaklı olarak yapılan tasarruf tedbirleri kapsamında pek çok okulumuzda yardımcı personel eksikliği ve güvencesiz çalışma koşulları, okullardaki temizlik hizmetlerini aksatmakta ve hijyen krizine yol açmaktadır. Haftada üç gün güvencesiz, düşük ücretle çalıştırılan temizlik personeli, okullarda hijyenin sağlanması için yetersiz kalmaktadır” dedi.

“DEPREME DAYANAKLI OLMAYAN OKULLARIN YENİLEME ÇALIŞMASI HALEN BAŞLATILMADI”

Dersim’in deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Öner, konuşmasının devamında şunları ifade etti:
“İlimizde bazı okul binalarının depreme dayanıklı olmadığı tespit edilmesine rağmen, kaynak yetersizliğinden dolayı bina yenileme çalışmaları henüz başlatılmamıştır. Kentteki birçok okul binası, yeterli toplanma ve tahliye alanına sahip değildir. Olası bir deprem durumunda hızlı tahliyeyi sağlamak zor olacaktır ve bu durum ciddi sorunlar yaratacaktır. Ayrıca, kaynak yetersizliğinden dolayı okulların kendi binaları olmadığı için birden fazla okul aynı binada hizmet vermeye çalışmaktadır; Nazımiye ve Ovacık ilçelerindeki okullar bunun somut örnekleridir.”

“AKP İKTİDARININ EĞİTİM SİSTEMİNİ DİNSELLŞETİRME ÇABASI SÜRÜYOR”

AKP iktidarının Öğretmenlik Meslek Kanunu, Maarif Modeli ve ÇEDES projeleri gibi uygulamalarla eğitim sistemini dinselleştirme çabalarını sürdürdüğünü söyleyen Öner, “Bu projeler, imamları ve vaizleri okullara sokmayı ve öğrencileri camilere yönlendirmeyi hedefleyen adımları içermekte; eğitim alanında ideolojik bir dönüşüm yaratma çabası olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, eğitim emekçilerini baskı altına almakta ve eğitimdeki laiklik ilkesinin ihlaline neden olmaktadır. Laiklikten uzaklaşarak gerçekleştirilen bu müdahaleler, öğrencilerin özgür düşünceyle eğitim almasını engellemekte ve onları Sünni İslam görüşüne yönlendirmektedir” diye ifade etti.

“EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN KHK İLE İHRAÇ EDİLMESİYLE, EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ARTMIŞTIR”

Öner, konuşmasının sonunda KHK ile ihraç edilen eğitim emekçilerine değinerek şunları söyledi:
“Dersim’in eğitim sisteminden bahsederken her zaman göz önünde bulundurulması gereken bir durum da, 2015 tarihinde başlayan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile başarılı ve özverili Eğitim Sen’li eğitim emekçilerinin ihraç edilmesidir. AKP iktidarının eğitim alanında uyguladığı tüm gerici ve çağ dışı politikalar, Dersim’de nitelikli eğitimcilerin görevlerinden alınmasına ve eğitimde kalitenin düşmesine neden olmuştur. Bu ihraçlar, sadece eğitim emekçilerini değil, öğrencileri ve dolayısıyla toplumu da derinden etkilemiş, eğitimdeki eşitsizliği artırmıştır.”

Hıdır YILDIZ/DERSİM

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sohbeti Aç
Sizi Dinliyoruz
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?