Dersim’de deprem açıklaması: Yaşadığımız cehennemin nedeni rant hırsıdır

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, depremden sonra yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Nurşat Yeşil, “Her biri mezarlığa dönen enkazlar da on binlerce insanımız, gerekli iş makineleri, arama kurtarma ekipleri ve yardımlar ulaşmadığı için can vermiştir. Yüz binlerce insanımız yaralıdır. Şu ana dek tek bir yetkili dahi istifa etmemiştir. Sistemin kendisi kriz içerisindedir” dedi. 

Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremin ardından on binlerce yurttaş yaşamını yitirirken, yüz binlercesi yaralandı, evsiz kaldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, depremden sonra yaşananlara ilişkin Belediye Konferans Salonu’nda basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı Yeşil Sol Parti Dersim İl Örgütü Eş Sözcüsü Nurşat Yeşil okudu.

“İKTİDAR DEPREMİN SİYASİ SORUMLUSUDUR”

16 gündür büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıya olunduğunu belirten Nurşat Yeşil, “Büyük bir felaket yaşıyoruz. Acımız ve yasımız devam ediyor ama buna karşın, dayanışmayı büyüterek bugünleri aşmaya, yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Her biri mezarlığa dönen enkazlar da on binlerce insanımız, gerekli iş makineleri, arama kurtarma ekipleri ve yardımlar ulaşmadığı için can vermiştir. Yüz binlerce insanımız yaralıdır. Şu ana dek tek bir yetkili dahi istifa etmemiştir. Kriz yönetmeyi bir kenara bırakın sistemin kendisi kriz içerisindedir. Yaşadığımız cehennemin nedeni sözü edildiği gibi bir “kader planı” değil, doymak bilmeyen kar ve rant hırsıdır. Bilim insanlarının uyarılarını dikkate almak yerine, müteahhitlere sınırsız kaynak ve imkân sağlayan beton zihniyetli iktidar bu depremin siyasi sorumlusudur” diye belirtti.

“DEPREM KATLİAMININ HESABINI BİRLİKTE SORACAĞIZ”

Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından gelen yardımların tüm zorluklara ve engellemelere rağmen ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Yeşil, “Toplum büyük bir dayanışma örneği göstererek ortaklaşmanın ne olduğunu iktidarlara gösterdi, binlerce gönüllü depremde yaraları sarmak için seferber oldu. Evsiz kalan yüzlerce aileye konaklama imkânı sağlandı. Ancak deprem sonrası yaşanan insani krizi yönetemeyen, tehdit, hakaret ve küfür ederek halka kin ve öfkelerini kusan iktidar temsilcilerine tanık olduk ve bunları asla unutmayacağımızı belirtmek isteriz. Hatay, Adıyaman, Maraş başta olmak üzere yıkılan kentlerin yeniden inşası bir kez daha kar ve rant politikalarına terk edilemez. Yaralarımızı birlikte saracağız, deprem katliamının hesabını birlikte soracağız” dedi.

“DERSİM, BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR”

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren Dersim Emek ve Demokrasi Platformu ve Dersim Belediyesi olarak bir araya gelip deprem kriz koordinasyonunu oluşturduklarını söyleyen Yeşil, şöyle devam etti:

“Deprem kriz koordinasyon merkezi, önceliğine arama kurtarmayı koyarak çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda gönüllüler ve Dersim Belediyesi ekipleri deprem bölgelerinde arama kurtarma faaliyetlerine hızlıca dâhil oldu. Dersim Belediyesi hizmet binasında gönüllülerin katılımıyla Malatya, Adıyaman, Pazarcık, Elbistan ve Nurhak’a dayanışma tırları gönderilmiştir. Depremden etkilenen ve ilimize yerleşen depremzedelerin temel ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor.”

Nurşat Yeşil, Dersim’in birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, “Kuzey-doğusunda Bingöl Yedisu fay hattı, doğusunda Bingöl Karlıova fay hattı, batısında Ovacık fay hattı bulunmaktadır. Bu fay hatlarının minimum 7.2 deprem üretme potansiyeli olduğu bilinmektedir. Bu bilimsel veriler ışığında bizler Dersim’in olası bir depremsellik karşısında hazırlıklı olma ve önlem çalışmaları içerisinde bulunmaktayız. Daha somut ele alacak olursak Dersim’in başta devlet hastanesi olmak üzere mevcut yapı stoğu içerisinde riskli yapıların en ivedi şekilde tespit edilip bu yapılarımızı en hızlı şekilde depreme hazırlama, mevzuatsal iyileştirmeler yaparak yeni gövdelenecek binalarımızın oluşacak depremleri göğüsleme noktasında oluşturmuş olduğumuz komisyonlarca çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”

PİRHA/DERSİM

Sohbeti Aç
Sizi Dinliyoruz
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?