Türkiye’de ve bölgede gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yoğun baskıların gölgesinde karşılıyor. İfade özgürlüğüne yönelik saldırılar artarken, gazeteciler tutuklanıyor, yargılanıyor ve hatta katlediliyor. Türkiye 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke içerisinde 158’inci sırada yer alırken Dersim’de gazetecilik yapan Cihan Berk ve Hüseyin Yaşar Sezgin, bu baskılar karşısında mesleklerinin onurunu ve hakikatin peşinde olmanın direncini koruduklarını ifade ediyor.
BERK: HAKİKATİN SAVAŞÇILARI BOYUN EĞMEZ
Cihan Berk, gazetecilere yönelik baskıları hatırlatarak, sadece haber yaptığı için hapishanede olan meslektaşlarının bulunduğunu belirtti. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’de 201 gazeteci ve medya çalışanını katlettiğini, Türkiye’de ise 18 gazetecinin hapishanelerde olduğunu vurguladı.
Berk, “AKP-MHP iktidarı gerçeklerin halka ulaşmasını engellemek için gazetecileri hedef alıyor. Ancak Musa Anter ve Metin Göktepe’nin bıraktığı yoldan ayrılmadan gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz. Gerçekleri halka ulaştıranlar her zaman egemenlerin hedefinde oldular. Bizler hakikat savaşçıları olarak baskılar karşısında diz çökmeyeceğiz.” dedi.
SEZGİN: DERSİM’DE GAZETECİLİK HEM ZOR HEM ONURLU
Hüseyin Yaşar Sezgin ise Dersim’de gazetecilik yapmanın hem zorlu hem de onurlu bir mücadele olduğunu söyledi. Özellikle ekolojik yıkımlara karşı direniş ve inkar politikalarının takipçisi olmanın, kentte gazetecilere büyük sorumluluk yüklediğini ifade etti:
“Dersim’de her gün ekolojik, politik ya da sosyal bir mücadele var. Ancak bu dinamizm gazetecileri de sürekli bir baskıya maruz bırakıyor. Kolluk kuvvetleri eylemlerde gazetecilere saldırıyor, gözaltına alıyor. İktidarı eleştiren her haber bir dava tehdidiyle karşı karşıya. Buna rağmen hakikati savunmak ve halkın haber alma hakkını korumak bizim görevimiz.”
Sezgin ayrıca, gazetecilik mesleğinin anlamını şu ifadelerle özetledi:
“Nazım’ın, Cihan’ın, Metin’in kalemlerinin asla yere düşmeyeceğini bir kez daha belirtmek isterim. Gazetecilerin onurlu mücadelesi devam edecektir. Yaşanan baskılar ne kadar yoğun olursa olsun, biz gazeteciler hakikatin izinde yürümeye devam edeceğiz. Bu halkın, bizden gerçekleri öğrenmeye hakkı var.”
SON BİR YILDA 442 GAZETECİ YARGILANDI
Son bir yılda Türkiye’de 442 gazetecinin yargılandığı, 26’sının ise tutuklandığı bir dönemde, gazetecilik faaliyetleri giderek zorlaşıyor. Özellikle kadın ve LGBTİ+ gazeteciler, mobbing, taciz ve baskılarla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Bu yıl, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in Kuzey ve Doğu Suriye’deki çatışma bölgelerinde haber takibi yaparken katledilmesi, gazeteciliğin risklerini ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tüm bu baskılara rağmen mesleklerinin onurunu savunarak karşılıyor.
DERSİM/ Hıdır YILDIZ