Britanya’da Alevi kurumları ve yöre derneklerinden seçim için seferberlik

alevi dernekleri avrupa

İNGİLTERE – Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışı ve gümrüklerde oy kullanma işlemi devam ediyor. İngiltere’de 2. tur seçimlerine Alevi kurumları ve yöre dernekleri yurttaşları taşırken, sandığa gidilmesi için duyurular ve çağrılar yaptı.

14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalırken, 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı.

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 28 Mayıs seçimi için Türkiye’nin 73 ülkedeki 151 temsilciliğinde 167 noktada sandık kuruldu. Seçmenler, ilk turda en yüksek oyu alan Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında tercih yapacak.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 24 Mayıs tarihine kadar sürecek. Temsilcilikler dışında oy kullanmak isteyenler ise gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verebilecek. Dış temsilciliklerde oy verme işlemi, o temsilcilik için ilan edilen tarih aralığında hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında yapılabilecek. Yurt dışı seçmenler, belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek, bu işlem için randevu alınmasına gerek olmayacak.

2’nci tur oy kullanma süreci Britanya’nın Londra, Manchester, Edingburgh ve Leicester şehirlerinde devam ediyor.

Londra, Manchester ve Edingburgh’ta 21 Mayıs’la 24 Mayıs arası oy kullanılabilecek fakat Leicester’da 21 Mayıs ve 22 Mayıs’ta kullanılacak. Londra’daki oy kullanım merkezi Türkiyeli toplumun oturduğu bölgelere uzak olmasına rağmen 14 Mayıs’ta yapılan secimden çok daha büyük bir ilgi söz konusu.

Britanya’da oy kullanabilecek kayıtlı seçmen sayısı 127 bin 281 kişiyken, şimdiye kadar oy kullanaların toplamı 38 bin 428 olarak açıklandı. Her geçen gün oy kullanımının arttığı ülkede, 14 Mayıs’tan daha fazla oy kullanılacağı tahmin ediliyor.

KURUMLAR YURTTAŞLARI OTOBÜSLERLE SANDIK BAŞINA TAŞIYOR

Londra’da faliyet yürüten siyasi parti temsilcilikleri, Alevi kurumlar, köy ve yöre dernekleri yoğun bir mücadele ve dayanışmayla secmenleri sandık başına taşıyorlar. Londra’da oy kullanmak için Britanya Alevi Federasyonu, Londra Kırkısraklılar Derneği, Londra Alxas-kom, Kürt ve Türk Toplum Merkezi, Londra Nurhaklılar Dayanışma Merkezi, Dersimliler Dayanışma Merkezi ve Kürt Kültür Merkezi yurttaşları ücretsiz olarak otobüslerle oy kullanım merkezine taşıyor.

Oy merkezlerinde oy kullanımı sabah saat 08.00 de başlıyor saat 22.00’ye kadar devam ediyor.

Elif TABAK/PİRHA

Sohbeti Aç
Sizi Dinliyoruz
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?